Asiakas Yhteinen Perintö Oy Suunnittelu & tuotanto Miltton digimuseo.fi

Museo kotisohvallasi - yksin, kaksin tai ryhmässä

Suljetut ovet ja tilat olivat yksi koronakevään ilmiöistä. Myös museot sulkivat ovensa yleisöltä. Samalla peruuntui monelta kouluryhmältä mahdollisuus toteuttaa loppukevääseen suunniteltu opintoretki. Riskiryhmät suljettiin koteihinsa, ja etenkin vanhemman ikäpolven ihmiset palvelutaloissa ja yksin kodeissaan jäivät vaille mahdollisuutta lähteä oikeastaan mihinkään. Siksi syntyi Digimuseo.fi.

Yhteinen perintö oy näki tässä sekä haasteen että mahdollisuuden. Oli valtava tarve avata digitaalinen ovi kulttuuriperinnön äärelle, mutta samalla aikaa luoda ovia tai sisäänpääsyjä ei oikeastaan ollut – eikä valtavaa budjettiakaan sen toteuttamiseen. Kaiken piti tapahtua heti ja sen piti olla ketterää ja kustannustehokasta.

Aikaa ensimmäisestä puhelinsoitosta Buenalle (nyk. Miltton) valmiiseen Digimuseoon kului n. kaksi ja puoli viikkoa. Siinä ajassa syntyi aihiosta palvelukonsepti, sen visuaalinen identiteetti, toimiva verkkosivu ja kauppa, josta virtuaalisia museokierroksia pystyi ostamaan. Ensimmäisen vaiheen toteutuksessa oli uskallettava oikoa mutkia, mutta rakennettava silti toteutus joka huomioi jatkokehitystarpeet ja skaalautuvuuden – ei siis kertakäyttöratkaisuja. Käyttäjäkokemukseen haluttiin kuitenkin panostaa ja tehdä “minimum lovable product”, ja lopputuloksena ovi oli auki ihmisten astua sisään virtuaalisiin museoihin.

Ensimmäisessä versiossa saavutettiin haluttu tavoite: Digitaalinen museo, jossa voi vierailla kuka tahansa, ja johon voi ostaa opastetun kierroksen. Päiväkotiryhmät voivat seikkailla museoissa, kuka tahansa voi sukeltaa Helinä Rautavaaran uskomattomaan tarinaan; kulttuurista ei tarvitse jäädä paitsi, vaikka museoiden ovet olivat kiinni. Tämän tavoitteen arvokkuus ajoi projektitiimiä eteenpäin pöydän molemmilla puolilla.

Vastaus on yksinkertainen: hyvin ketterästi. Ja kuuntelemalla asiakkaan visiota, sekä rivien väliin jääneitä asioita – painoarvoa yhtäläisesti kaikelle tälle. Projekti vietiin läpi ketterillä työpalavereilla joka aamu. 15 minuutissa ehtii käydä läpi tilanteen, sen haasteet, luoda ratkaisut ja laittaa pyörät pyörimään. Lisäksi asiakas osasi kirkkaasti kuvailla tahtotilansa, sekä upeasti selittää, miltä uuden Digimuseon pitäisi näyttää ja tuntua. Esimerkiksi visuaalisessa ilmeessä mentiin lähes kerralla maaliin.

Kaikkia mahdollisia digitaalisia työvälineitä hyödynnettiin uskomattomalla tehokkuudella. Periaatteessa kolmen ihmisen voimin tehty toteutus perustui siihen, että toimintatapa toi kaiken mahdollistaneen tehokkuuden. Yhtäkään asiaa ei tehty turhaan. Designerin ja koodaajan välinen linja oli koko ajan auki - ikään kuin he olisivat istuneet rinnakkain. Turhia vaiheita ei piirretty, vaan kaikki vietiin suoraan selaimeen, ja ratkaisut tehtiin samalla kun digimuseo rakentui. Kommunikaatio mahdollisti ihmeitä. Yhtä aikaa asiakas selvitti tarvittavia asioita, toimitti sisältöjä, ja projektia koordinoiva konseptisuunnittelija pystyi kertomaan koko ajan reaaliaikaista tilannetta kieliversioista ja laittamaan käännöksiä syntyville sivuille. Koko projekti oli uskomaton yhteen hiileen puhaltamisen taidonnäyte, josta rehellisesti nauttivat kaikki. “Rakkaudesta lajiin” -lause kuvaa tekemistä ohjannutta tunnetta. Samalla ketteryys sai uuden ulottuvuuden.

Yksi tavoitteen ja tahtotilan saavuttamisen keskeisistä toiminnallisuuksista oli virtuaalisen museokokemuksen jakaminen. Museoon piti pystyä pääsemään tietenkin yksin, mutta myös kaksin kaverin kanssa tai vaikkapa kaveriporukan, luokan tai harrastusryhmän kanssa. Yhteinen perintö halusi tarjota mahdollisuuden kulkea oppaan kanssa näyttelyn läpi fyysisesti erillään, mutta virtuaalisesti yhdessä. Tämä mahdollisti jaetun kokemuksen eristetyssä todellisuudessa, sekä toi siihen jopa jotain ainutlaatuista: onko kukaan meistä koskaan saanut museota kokonaan itselleen hetkeksi? Ystävän ja oppaan seurassa koko museo on hetkeksi vain heille.

Ensin ei ollut Digimuseota, nyt on. Jokainen museo voi tulla osaksi virtuaalisten museokierrosten kotia. Alkusysäyksen jälkeen mukaan on liittynyt esimerkiksi Presidentinlinna, kohta Suomen Joutsen, Ja keskusteluja käydään kymmenien museoiden kanssa niin Suomessa kuin kansainvälisilläkin markkinoilla.

Projektin toteutusaika

2,5 vko

Uniikit kävijät verkossa

23 000

Kävijäpalautteiden keskiarvo

8.3

Alkuperäiseen budjettiin eivät kuulu museoiden tekemät virtuaalinäyttelyt, jotka ovat palvelussa myytäviä tuotteita ja museoiden itse toteuttamia. Niiden integrointi kauppaan ja lipunmyynti opastetuille kierroksille kuului projektiin, eli niistä tehtiin ostettavia tuotteita. Digimuseon yksi tavoite on mahdollistaa museoiden toteutuksille alusta, jolla virtuaaliset näyttelyt saavat näkyvyyden ja mahdollisuuden myydä niihin lippuja.

Digimuseo.fi kustannusten jakautuminen: konsepti ja identiteetti 3000€, käyttökokemus ja visuaalinen identiteetti 4000€, projektinhallinta ja sisällöt 3000€, tekninen toteutus 10 000 €. Lisäksi ensimmäisessä vaiheessa tehtiin verkkokauppatoiminnallisuuden integraatiosuunnittelu: tekninen suunnittelu (integraatiot VR-tiloihin ja niiden integraatiot verkkokauppaan/lipunmyyntiin) 8000€

Virtuaalinäyttelyiden toteuttajina ovat toimineet Arilyn, Cisco, Insight Finland ja Praecom.

Tutustu työhön